Het is echt zo: chocoladegeur zorgt voor meer omzet in een boekenwinkel!

Verkoop romans stijgt door chocoladegeur

Een heel lichte chocoladegeur is het. Klanten valt niet spontaan iets bijzonders op in de boekwinkel, maar als hun verteld wordt dat er een geurtje hangt zeggen ze wel meteen dat het chocolade is. En die geur maakt dat mensen meer boeken kopen. Vooral uit genres die mensen met chocolade associëren: liefdesromans en kookboeken.

200 klanten onderzocht

Dat schrijven Belgische psychologen in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Environmental Psychology. Een observator die de onderzoeksvragen niet kende, turfde het gedrag van ruim 200 klanten in een boekwinkel (zonder koffiehoek), met en zonder chocoladegeur. Uit diens observaties bleek: als de chocoladegeur er hing, gingen mensen twee tot drie keer zo vaak de achterkanten van verschillende boeken lezen en daarna een praatje maken met het winkelpersoneel. Als er geen geur hing, gedroegen mensen zich veel doelgerichter: is het boek dat ze zoeken aanwezig?

5% meer omzet

Het gevolg was dat er 5 procent meer boeken werden verkocht als de winkel licht naar chocolade rook. Ook de verkoop van andere genres dan liefdesromans en kookboeken steeg, maar minder. Uit eerder onderzoek was gebleken dat een geurtje meestal alleen gunstig is als er een associatie is met het te verkopen product, bijvoorbeeld liever een bloemig dan een fris-opwekkend geurtje bij pyjama’s.

Bron: nrc.nl

0 comments on Chocoladegeur voor de boekenwinkel

Post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *