Geuren kunnen betoveren. Geuren kunnen je verdrietig maken. De geuren psychologie is soms niet te bevatten. Maar als je begrijpt hoeveel invloed geuren op je leven hebben, dan maakt het wel ‘sense’. De psychologie van geuren, hoort bij de geurmarketing.

Wat is geuren psychologie?

Wij herinneren ons geuren van vroeger. Geuren worden opgeslagen in onze hersenen. En er horen associaties bij. Als je een bekende geur van vroeger ruikt, kan dit direct (onbewust) van invloed zijn. Je kan er blij van worden of juist verdrietig.

Over je geurbeleving tijdens je interactie met de buitenwereld

Ook je interactie met de buitenwereld is van invloed op de emotionele associaties die je maakt bij het in contact komen met een bepaalde geur. Zo is het best mogelijk dat je op het moment dat je je voordeur achter je dichttrekt, een geur ruikt waaraan je slechte herinneringen hebt. Plotseling voel je je neerslachtig waardoor je geen zin meer hebt om naar het werk te gaan. Je goed humeur ben je kwijt en het enige dat je wilt is weer gaan slapen.

De psycholgie van geuren krijgt zijn vervolg

Aangezien je je niet ziek kan melden aan je werk, bijt je door de zure appel heen en stap je je auto in. Gelukkig had je een auto luchtverfrisser met een citroenengeur, in je auto geplaatst. Door de citroenen geur voel je je gelijk stukken beter. Wanneer je op je werk aankomt merk je dat het grasveld pas gemaaid is. Dit verheugd je omdat de geur van pas gemaaid gras, je doet denken aan de leuke vakanties in de zomer, die je bij je grootouders op het platteland, hebt doorgebracht. Ofschoon de geur je hen ook doet missen, geven de emoties die bij deze geurbeleving bij jou horen, je ook trek in appelcake en koffie. Je stapt daarom gelijk de cafetaria van je werkplaats in waar je zowel een cup koffie als ook een appel koopt voor als tussendoortje.

Natuurlijke geuren onthoudt je goed

Van de geur van pas gemaaid gras is namelijk bekend dat, het je aan het buitenleven doet denken, waardoor je je vrijer en opgeruimder voelt en gedraagt. Indien je geen last van hooikoorst hebt, heb je dus geen enkele reden om de geur van pas gemaaid gras te ontwijken. De geur van appel zorgt er voor dat je trek in eten krijgt en je frisser voelt.

Geurbeleving en je gemoedstoestand

Andere momenten waarop je kan merken hoe een bepaalde geur op je gemoedstoestand inwerkt zijn:

  • bij het begroeten van je collega’s ongeacht de plek waar je ze in het gebouw tegenkomt. De een heeft een parfum op die je walgelijk vindt ruiken, terwijl de geurmoleculen die afkomstig zijn van het parfum van een andere collega, erin resulteert dat je bij hem /haar wilt blijven rondhangen.
  • bij het betreden van het kantoor van je baas. De geuren mix in dat vertrek bepaald voor een groot deel, hoe je je tijdens het gesprek of de vergadering voelt. Indien het je doet terugdenken aan je autoritaire ouders, een niet succesvol verlopen sollicitatiegesprek of de keer dat je baas je een negatief functioneringsrapport gaf, dan is de kans groot dat je ook nu met knikkende knieën de ruimte in gestapt bent.
  • Ook bij het bezoeken van het toilet en het na het werk even snel boodschappen doen, zullen de keuzes die je maakt bepaalt worden door hetgeen je ruikt. Het is in beide gevallen mogelijk dat je geurbeleving bewust wordt bestuurd door de inzet van geurmachines en de daarbij behorende aroma’s.

lekkere geur

Aromatherapie belangrijk voor lichaam en geest

Nog voordat het inzetten van de geur van planten een rage was in Europa, hadden de bewoners van oergemeenschappen de gewoonte om de uit plant materiaal verkregen extracten, in te zetten bij hun genezingsproces. Ook voor andere rituelen, zoals de eerder beschreven kruidenbaden, wendde men zich tot het plantenrijk. Deze manier van omgaan met planten, werd door de Chinezen verfijnd en onder andere door de diverse handelsroutes in specerijen en kruistochten verspreidt in India, Egypte, Griekenland en onder de Romeinen.

Psychologie en geneeskunde

Het viel namelijk op dat ondanks de grote bevolking van dit land, de psychische en fysieke gesteldheid van de bevolking beter was dan elders in de wereld. Dit vanwege het feit dat de Chinese geneeskunde gebruik maakte van de via overleveringen overgebrachte kennis van essentiële oliën.

geur-marketing

Jouw geuren psychologie ontdekken

Wij vinden het heerlijk om met geuren bezig te zijn. We zijn daarom ook trots op onze 20 speciale aroma’s. Verschillende geuren combineren en hierdoor stiekem de geuren psychologie toepassen.

0 comments on Geuren psychologie

Post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *