Onze aroma’s bestaan allemaal uit de 3 geurnoten. Dit is de basis van elke goede aroma of parfum.

De kunst van het creëren van parfums is door de eeuwen heen grotendeels onveranderd gebleven. Een essentieel aspect van deze kunst is het begrijpen en toepassen van de verschillende ‘geurnoten’ in een parfum. Deze geurnoten zijn onder te verdelen in drie hoofdcategorieën: de topnoot, hartnoot en basisnoot.

Topnoot: De Eerste Indruk

De topnoot is de eerste geur die je waarneemt direct na het aanbrengen van het parfum. Deze noot is kenmerkend voor zijn vluchtige aard, waarbij geuren zoals sinaasappel en citroen vaak worden gebruikt. De frisheid en pittigheid die men ervaart zijn te danken aan deze bestanddelen, evenals aan de aanwezigheid van alcohol, een fundamenteel ingrediënt in veel parfums. Echter, de topnoot is kortstondig en verdwijnt meestal binnen tien minuten.

Hartnoot: De Kern van het Parfum

Na het vervagen van de topnoot, komt de hartnoot naar voren. Dit is het moment waarop het parfum zijn ware karakter begint te tonen. De hartnoot bestaat vaak uit bloemige en rijkere aroma’s, die een brug slaan tussen de lichte topnoot en de zwaardere basisnoot. Deze fase is cruciaal voor de interactie tussen het parfum en de huid, waarbij een unieke harmonie wordt gevormd.

Basisnoot: De Blijvende Herinnering

Als laatste onthult de basisnoot zich, vaak enkele uren na het aanbrengen van het parfum. Deze noot bestaat uit de minst vluchtige componenten zoals houtachtige, mosachtige en kruidige geuren. Ook geuren als muskus, civet en amber zijn typisch voor de basisnoot. Deze geuren vormen samen de ‘ondertoon’ van het parfum, die lang blijft hangen en zorgt voor de blijvende indruk.

De Noten in de Geur

Door te kiezen voor toiletartikelen met dezelfde geurnoten begin je je dag positief. Om de geur langer vast te houden, kun je kiezen voor een parfum uit dezelfde lijn of met vergelijkbare ingrediënten. Een parfum is samengesteld uit verschillende ‘noten’: de hoofdnoot (topnoot), midden noot (hartnoot) en basisnoot.

Hoofdnoot (Topnoot)

De topnoot is de eerste geur die je ruikt en fungeert als aandachttrekker. Deze blijft ongeveer een kwartier hangen.

Middennoot (Hartnoot)

De hartnoot is de eigenlijke geur van het parfum, waarvan je de geurmoleculen na een kwartier begint te ruiken. Deze blijft ongeveer twee uur hangen.

Basisnoot

De basisnoot bestaat uit de geurmoleculen die je na twee uur ruikt en vormt de ‘lijm’ waaraan de andere noten vastzitten. Veelgebruikte geuren zijn houtgeuren of muskus.

Jouw Geurencombinatie

Door te baden met een rozenolie gebaseerde badcrème en daarna een bodylotion met dezelfde geurencombinatie te gebruiken, kun je het gevoel dat deze geur bij je oproept de hele dag vasthouden door bijvoorbeeld de parfum ‘Escada Especially’ op te spuiten.

Geurvolgorde

Houd rekening met de volgorde van geurnoten. Na een ondertoon kan een boventoon de geur niet overstemmen. Gebruik bijvoorbeeld Dennen of Citrus om geuren te neutraliseren. Vermijd Lemongrass, aangezien dit een middentoon is.

Voorbeelden van Heerlijke Geuren

Wij hebben meer dan 30 unieke aroma’s voor onze geurmachines.

Top Aroma’s voor focus en concentratie: de Chypre geuren

Wij hebben 4 speciale aroma’s samengesteld die bij de geurfamilie Chypre horen. De belangrijkste kenmerken zijn:

  • unieke en verassende harmonie van akkoorden
  • het frisse Bergamot en Citrus spelen vaak een belangrijke rol
  • voor goede concentratie gebruiken we natuurlijk Rozemarijn, Lavendel, Citroen en Pepermunt
  • combinatie van groene en fruitige geuren maken de aroma’s speciaal
  • daarnaast ook door gebruik van Musk een zacht en rond karakter

Onze chypre aroma’s worden veel gebruikt op de volgende plekken:

  • Thuis
  • Kantoor
  • Scholen
  • Plekken waar veel mensen komen

Hoe lang doe je met 100 ml chypre aroma bij gebruik van de SCENT E1?

Bij het dagelijks gebruiken, 12 uur per dag, op de laagste intensiteit: 6 maanden

Top Aroma's

NaamDoelPlekPrijs 200 ml
CYPRUS
Rustgevend en activerendThuis, school, kantoor, kleedkamer€ 39,00
FOCUSConcentratieThuis, school, kantoor, laboratorium, studieplekken€ 39,00
FRESHPositief gevoelThuis, school, kantoor, medische plekken€ 39,00
ELEGANTWarm, positief gevoelThuis, school, kantoor, kinderdagverblijf€ 39,00

Aromatische Topnoten

Onze aroma’s bevatten diverse herkenbare topnoten zoals citrusoliën (Bergamot, Citroen, Sinaasappel), mintoliën (Pepermunt, Mint) en frisse houtachtige oliën (Eucalyptus, Tea tree). Een voorbeeld van een aroma met aantrekkelijke topnoten is AE42, met noten van Bergamot, Oranjebloesem, Zwarte bes bloem, Darjeeling Thee, Waterlelie en Muguet.

Aromatische Middennoten

Na de topnoten komen de middennoten, die langer aanhouden en krachtiger zijn. Typische middentonen zijn bloemenoliën zoals Kamille en Geranium, warme kruidige oliën zoals Anijs en Zwarte peper, en kruidachtige oliën zoals Jeneverbes, Oregano, Rozemarijn.

Aromatische Ondertonen

De basisnoten, of ondertonen, zijn het zwaarst en blijven het langst hangen. Ze zijn vaak verzachtend en zwaar, en worden gebruikt in wierook en olie. Typische ondertonen zijn houtachtige oliën (Cederhout, Sandelhout), scherpe bloemenoliën (Ylang-ylang, Roos, Jasmijn) en harsolie (Wierook).

Instellen van de Geurmachine

Onze geurmachine kan ingesteld worden voor een optimale geurbeleving. Met een app kun je het aantal verstuivingen per uur en de momenten per dag bepalen, waardoor je de beste geurervaring voor jouw situatie kunt creëren.

Conclusie

Samenvattend behoren citrus geuren tot de boventonen, bloemen en kruiden/specerijen tot de middentonen, en hout- en harsgeuren tot de ondertonen. Bekijk ons mengschema voor etherische oliën om te zien welke geuren goed samengaan.

 

0 comments on Het Vakmanschap van de Parfumeur: Geurnoten

Post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *