Je neus een bijzonder en apart orgaan
Onze interesse ligt bij geuren. Hierbij is ons Reukorgaan essentieel. Geurmachine en aroma, op zoek naar de beste geurbeleving. Gewoon voor thuis of als geurmarketing. Het reukorgaan heeft onze aandacht.
Hoe werkt je reukorgaan?
Ik hoef je niet te vertellen wat je neus is en hoe het eruit ziet omdat het zichtbaar aanwezig is op je gezicht. Net als alle overige organen op je lichaam, weet je dat je er een hebt zonder dat je er constant mee bezig bent. Zolang je vrijelijk kan ademhalen negeer je dit lichaamsdeel, terwijl het een belangrijke rol vervuld in je dagelijks functioneren. Pas wanneer je verkouden bent, een puist besluit je neus te versieren, een “voorwerp” in een van je neusgaten je doet niezen of iemand je een stomp er op geeft, besteed je even extra aandacht aan dit orgaan.
Je reukorgaan is essentieel
Het enige moment waarop je neus geen 100% actieve werkzaamheden verricht, is het moment waarop je slaapt. Dan heeft zelfs het wrijven van de geur van je favoriet gerecht onder je neus, geen effect, hetgeen vreemd is gelet op het feit dat 75% van de herinneringen die we opslaan, gebaseerd zijn op hetgeen we ruiken. Met je reukorgaan gebeurt het volgende:
- je ‘ademt’ ermee
- onderscheid je bewust en onbewust een regenboog van geuren
- is het een bepalende factor voor de smaak die je proeft bij het eten van bijvoorbeeld een pizza
- bereidt het je spijsvertering voor op het verwerken van je voedsel
- geeft het kleur aan de dynamiek in je stem
- helpt het je bij het associëren van een bepaalde gebeurtenis met de geur die je ergens ruikt
Over geurmoleculen, receptoren en neuronen als basis van je reukorgaan
Neuzen heb je qua uiterlijk in een variatie aan vormen en grootte, maar wat niet verschilt is hoe de inwendige opbouw van dit orgaan van invloed is op de geurbeleving van de mens. De neusholte is namelijk bedekt door slijmvliezen (epitheel) die een tweeledig doel vervullen. Enerzijds is het van belang voor je ademhaling doordat het met behulp van trilharen helpt bij het filteren van schadelijke bacteriën en stofdeeltjes. Deze kunnen daardoor niet via je neus je lichaam indringen waardoor je ziek wordt.
De zeven basisgeuren
Anderzijds komt het door het hoger liggend neusslijmvlies dat je geuren kan onderscheiden. Dit gedeelte van het epitheel is namelijk bezaaid met vanuit het centrale zenuwstelsel ontsproten neuronen oftewel zenuwcellen, die uit receptoren (zintuigcellen) bestaan. Aangenomen wordt dat het aantal zenuwcellen elf miljoen is en elk neusoppervlak een slijmvlies van vijf vierkante centimeters heeft. Tussen de zenuwcellen zitten klieren die het uitscheiden van vocht als taak hebben. Het vocht van deze zogeheten klieren van Bowman, zorgt voor de oplossing van de in de lucht die je (on)bewust inademt aanwezige geurmoleculen, zodat deze zich kunnen hechten aan een zintuigcel. Je neus kan namelijk de volgende zeven basisgeuren onderscheiden:
- muskus
- bloem
- kamfer
- scherp
- walgelijk
- munt
- ether
Geurmoleculen en kunnen ruiken
Men is er nog niet voor 100% uit als de geurmoleculen gerangschikt worden middels de gangbare lock and key theory (elke geur past slechts op één receptor) of als de vibratie theorie (vibratie van de geurmolecuul bepaalt welke receptor actief wordt), meer op waarheid berust.
De reukontvangcellen (nerveus olfactorius) vervoeren de geurmoleculen tenslotte naar het limbisch centrum in je hersenen, hetgeen je kan beschouwen als de bibliotheek van al je herinneringen en emoties. Om deze reden zijn geuren in staat om je zonder dat je je er van bewust bent, van stemming te laten veranderen.
Wees zuinig op je reukorgaan?
Kan je je voorstellen dat je niet kan ruiken? Wij niet! Ons reukorgaan is ons lief! Het zorgt er ook voor dat wij onze speciale aroma’s kunnen ruiken. Zelfs drie geurnoten, dat is genieten!
0 comments on Je neus een bijzonder en apart orgaan